Take Off Energiaa -seminaari 30.9.2015

Seminaarissa ajankohtaisia esityksiä energia-alan tulevaisuudesta, teknologioista ja kattilakehityksen näkymistä!

Korkeatasoinen kone- ja energia-alan seminaari järjestetään Varkaudessa 30.9.2015 klo 8:30-12:45. Seminaarissa Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Andritz Oy:n esittämiä alan kehitysnäkymiä täydentää kaksi paikallista yritysesimerkkiä. Seminaarin lopuksi on mahdollista tutustua Savonia ammattikorkeakoulun uuteen energiatutkimuskeskukseen.

Ilmoittautuminen ja ohjelma

Kiertotalous ja sen uudet mahdollisuudet 21.4.

Kiertotalous mahdollistaa yrityksille kustannussäästöjä, kilpailukykyä ja uutta liiketoimintaa. Se on suunniteltua taloutta, jossa materiaaleja ei hukata ja jätettä syntyy mahdollisimman vähän. Tuotteille luodaan lisäarvoa palveluilla sekä älykkyydellä.Tiedätkö millaisia mahdollisuuksia kiertotalous tarjoaa teollisuudelle?

Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Savonia järjestävät Varkaudessa

KIERTOTALOUS JA SEN UUDET MAHDOLLISUUDET -seminaari-iltapäivän

tiistaina 21.4.2015 klo 12 - 16

Paikka: Savonia-ammattikorkeakoulun auditorio, A-rakennus, Osmajoentie 75, Varkaus

Ohjelmassa, mm.:

Tilaisuuteen on vapaa pääsy! Kahvitarjoilu välitauolla.

 

Lisätietoja: Projektisihteeri Kirsi Tukiainen, puh. 044 785 6768 tai sähköposti: kirsi.tukiainen[at]savonia.fi.

Kutsu pdf-muodossa

Tilaisuuden taustalla on "Tutkimusjohtajamallin käynnistysvaihe ja tutkimusyhteistyön kehittäminen Varkauden seudulla" -hanke, jonka hallinnoija on Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja osatoteuttaja Savonia-ammattikorkeakoulu. Hankkeelle on myönnetty EU-rahoitusta Pohjois-Savon ely-keskuksesta.

LUT Savonia ely ja liput

 

Yhteishaku 17.3. - 9.4.2015

Energiatekniikan insinöörikoulutus

INSINÖÖRI (AMK), 240 op, 4 vuotta

Syksyllä 2015 alkaa energiatekniikan tutkinto-ohjelmassa kaksi erilaista toteutusta: päiväopetus ja monimuotototeutus. Molempiin haetaan kevään yhteishaussa!

Energiainsinöörin opinnoissa pääset paneutumaan sekä perinteiseen voimalaitostekniikkaan että uusiutuviin energiantuotannon muotoihin ja niiden ympäristövaikutuksiin.

Keväällä 2015 valmistuvaa uutta tutkimusympäristöä käytetään myös energiatekniikan perusopetuksessa opetusympäristönä ja sitä täydentävät energiatekniikan laboratorion nykyaikaiset mittaus- ja analysointilaitteet.

Katso Savonian sivuilta lisätietoja koulutuksen sisällöstä, valintaperusteista ym.:
Energiatekniikka, päiväopetus
Energiatekniikka, monimuotototeutus

Yhteishaku korkeakouluihin ajalla 17.3. - 9.4.2015 osoitteessa opintopolku.fi.

Teollinen Internet 14.1.2015

Onko teollinen internet jo tuttu asia Sinulle? Oletko kuullut teollisen internetin tarjoamista mahdollisuuksista?

Vastasit sitten myöntävästi tai kieltävästi edellä esitettyihin kysymyksiin, olet tervetullut päivittämään tietosi ja kuuntelemaan Teollisen internetin seminaaria Varkauden Savonia-ammattikorkeakoulun A-rakennuksen auditorioon 14.1.2015 alkaen klo 12.00.

Ohjelma

12:00 Avaus, tervetulosanat/Petteri Heino, Savonia-ammattikorkeakoulu
12:10 Finnish Industrial Internet Forum – FIIF/Jukka Viitasaari, Teknologiateollisuus ry
12:50 Teollinen Internet osana Huollon ja Palvelujen toiminnanohjausta/Jouko Kiiveri,  Solteq
13:30 Tietoturva teollisen internetin vauhdittajana/Kalle Luukkainen, Nixu
14:10 Voimalaitoksen polttoaineen laadunvalvonta ja reaaliaikainen raportointi/Henna Karlsson, Prometec
14:40 DigiBoost-hanke/Jukka Ohvanainen, Savonia-ammattikorkeakoulu
          Koonti ja aihepiirin kehittäminen/Marko Kauppinen, Navitas Kehitys
15:00- Kahvit ja verkostoitumisaikaa

Teollinen internet on tulevaisuuden tuhansien miljardien bisnes. Seuraa kehitystä ja ota rohkeasti askel eteenpäin.

Seminaariin on vapaa pääsy, mutta tilaisuuteen tulee ilmoittautua ennakkoon osallistujaksi 9.1.2015 mennessä tästä linkistä. Toimitamme ilmoittautuneille seminaarin oheismateriaalin tilaisuuden jälkeen sähköpostin kautta.

Kysymyksiisi vastaa ja lisätietoa tapahtumasta antaa Kati Pukki puh. 040 580 7139 tai Kirsi Tukiainen sähköposti: kirsi.tukiainen[at]savonia.fi.

Seminaarin järjestävät   Entek ESR ja EVATEK -hankkeet/Savonia-ammattikorkeakoulu ja Navitas Kehitys Oy

Energiatutkimuskeskuksen halli vihittiin

Varkauden kampukselle rakentuva energiatutkimuskeskus valmistuu ensi vuoden alkupuolella. Vihkiäisiä vietettiin 23.10.2014, jonka jälkeen laitteistoa aletaan asentamaan ja valmistelemaan käyttökuntoon.

Tutkimusympäristössä on valmiudet tutkia, kehittää ja testata kierrätyspolttoaineiden, hakkeen, turpeen sekä pyrolyysiöljyn palamiseen, materiaalien korroosiokäyttäytymiseen sekä muodostuviin päästöihin ja niiden hallintaan liittyviä asioita niin arina- ja kuin leijupetikattilaympäristössäkin.

Katso lisää esitteestä ja videosta.

Lisätietoja: Projektipäällikkö Petteri Heino, puh. 044 785 6759 tai sähköposti: petteri.heino[at]savonia.fi

Uusiutuvien energioiden koulutuksia

Savon ammatti- ja aikuisopisto järjestää yrityksille uusiutuvien energioiden koulutuksia. Koulutukset ovat osa Uusiutuvien energioiden koulutusten ja osaamisen kehittäminen Pohjois-Savossa –hankkeen toimintaa.

LOKAKUU

AURINKOLÄMPÖJÄRJESTELMIEN SUUNNITTELUKOULUTUS (Getsolar) (1pv) 30.10.2014

Koulutuksen kohderyhmä: arkkitehdit, suunnittelijat, urakoitsijat, rakennusvalvontaviranomaiset, rakennuttajat, yrittäjät

Koulutuksen tavoite: Koulutuksen tavoitteena on opettaa osallistujat tekemään aurinkolämpöjärjestelmän perusmitoitus ja laskea Getsolar –ohjelmalla järjestelmän arvioitu aurinkolämpötuotto kuukausi- ja vuositasolla. Koulutus antaa perusvalmiudet aurinkolämpöjärjestelmän mitoitukseen. Opetusluokassa on tietokoneet, joihin on
asennettu koulutuskäyttöön Getsolar Professional täysversio.

Koulutuksen sisältö:

- mitoittamisen perusteet ja mitoitussäännöt
- aurinkolämpöjärjestelmän mitoittaminen Getsolar-ohjelmistolla
- ohjelman käytön perustaidot
- kohteen taustatiedot: sijainti: sijainnin valinta, varjostus, säätietokanta
- järjestelmän mitoitus: järjestelmän tyyppi, lämpötilat / kulutus, varaaja, aurinkolämmitys, peruslämmitys
- keräinten tiedot: keräin, asetukset, aurinkopiiri, asennustapa
- aurinkopiirin hydraulinen mitoitus: painehäviöiden laskenta dynaamisella menetelmällä
- järjestelmän tuoton simulointi ja tulosten tulkinta

Lisätietoa ohjelmasta

Kouluttaja: Timo Jodat (Jodat YmpäristöenergiaOy).

Hinta ja ilmoittautuminen: Koulutuksen hinta on 80 euroa (alv 0%) Pohjois-Savon alueen osallistujille. Euroopan sosiaalirahasto tukee koulutuksen toteuttamista.

Ilmoittautuminen 23.10.2014 mennessä sähköisesti https://wilma.sakky.fi/browsecourses (etsi koulutus hakusanalla: lämpö) tai sähköpostilla: eija.latosuo[at]sakky.fi tai puhelimitse 044 785 8377. Koulutukseen otetaan maks.17 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä.

Koulutuspaikka: Uusiutuvien energioiden oppimislaboratorio (Rakennus 7 E-ovi), Savon ammatti-ja aikuisopisto, Haapamäentie 1, 70900 TOIVALA

Lisätietoja koulutuksen sisällöstä antaa Timo Jodat (puh. 040 773 2139) ja oppimislaboratoriosta projekti-insinööri Janne Happonen, puh. 044 785 3488

MARRASKUU

LÄMPÖPUMPPUASENTAJAN EU-CERT SERTIFIOINTIKOULUTUS JA KYLMÄPÄTEVYYSKOULUTUS ALLE 3KG

Koulutuspäivät:
Teoriapäivät (4 lähipäivää) 12.-14.11.2014; 20.11.2014
Käytännön harjoittelupäivät (4 päivää): 21.11.2014; 26.-28.11.2014
Näyttökoepäivät (2 päivää): 4.-5.12.2014

Kohderyhmät: Koulutus on tarkoitettu lämpöpumppuasentajille ja lämpöpumpuista kiinnostuneille erityisesti yksityisille ja julkisille yrityksille, jotka haluavat suorittaa EU-sertifikaatin lisätäkseen teknistä pätevyyttään ja henkilöille, jotka aikovat hakea Tukesilta kylmälaiteasentajan pätevyyttä alle 3 kg:n laitteille.
Koulutus soveltuu myös uudisrakentajille ja kaikille, jotka haluavat valmistajasta riippumatonta tietoa lämpöpumppujen toiminnasta ja asennuksesta. Koulutus on mahdollista suorittaa myös ilman sertifikaattisuoritusta.

Koulutuksen tavoite: Koulutuksen tavoitteena on suorittaa kylmäalan tutkinnon osatutkinto, joka antaa valmiudet hakea Tukesilta kylmälaiteasentajan pätevyyttä alle 3 kg:n laitteille. Niiltä henkilöiltä, jotka aikovat suorittaa yrityksensä kylmä-aineiden vastuuhenkilön pätevyyden, Tukes edellyttää alle 3 kg:n asentajapätevyyden lisäksi vähintään vuoden työkokemusta toiminnanharjoittajan toimialalta (kylmäala tai muu soveltuva tekninen työkokemus).

Koulutuksen sisältö: Koulutuksen painopisteinä ovat mm. erilaisten lämpöpumppujärjestelmien perustietojen läpikäyminen, lämpöpumppujärjestelmien liittäminen muihin lämmitysjärjestelmiin, kylmäaineisiin liittyvä lainsäädäntö ja hyvän asennustavan merkitys laitteiston toimimiselle.

EU-CERT sertifiointikoulutus koostuu itseopiskelusta, lähiopetuksesta sekä kokeesta. Itseopiskelujakson aikana jokaisella koulutukseen osallistuvalla henkilöllä on mahdollisuus opiskella itsenäisesti opetusmateriaalin avulla.
Itseopiskelujakso sisältää myös harjoitustehtäviä, jotka perustuvat opetusmateriaaliin. Koulutuksen lähipäivien aikana käydään oppimateriaalia läpiluentojen muodossa.

EU-CERT koulutuksen sisältö

 • Markkinointi
 • Lämpöpumppujärjestelmän kustannukset
 • Lämpöpumppujen ympäristövaikutukset
 • Geologia, ilmasto ja kansalliset säädökset
 • Energiatehokkaat rakennukset
 • Tekniikka ja kylmäaineet
 • Vesikiertoinen lämmönjako
 • Lämmön lähteet
 • Lämpöpumppujen ohjaus ja säätö
 • Kohdearvioinnin tekeminen lämpöpumppujen
 • asentamiseksi
 • Asennus ja käyntiinajo
 • Sähkönkäytön perusteet
 • Luovutus ja takuu
 • Ylläpito ja huolto
 • Tavallisimmat viat ja käytännön kokemuksia

Koulutuspaikka: Savon ammatti- ja aikuisopisto Haapamäentie 1, 70900 Toivala Rakennus 7 (E-ovi), Toivala - Uusiutuvan energian oppimislaboratorio

Hinta ja ilmoittautuminen:
Koulutuksen hinta on 850€ (alv 0%) (yht. 10 lähipäivää+etäopiskelu) Pohjois-Savon alueen osallistujille. Euroopan sosiaalirahasto tukee koulutuksen toteuttamista.
Osallistumismaksuun sisältyy koulutus, luentomateriaalitja kahvitarjoilut. Tukesin kylmälaitepätevyyttä alle 3 kg laitteille hakevalta opiskelijalta laskutetaan lisäksi tutkintomaksu 58 € (alv 0 %). Tutkintomaksua ei palauteta koulutuksen keskeytyessä. Lisäksi jos henkilö hakee sertifiointia, niin Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry veloittaa EU-CERT -sertifiointiin oikeuttavan näytön arvioinnista ja todistuksesta 250 € (alv 0 %). Tämä
veloitetaan kaikilta sertifiointia hakevilta ja sen voi maksaa osallistujan yritys.

Sitovat ilmoittautumiset 5.11.2014 mennessä sähköisesti: https://wilma.sakky.fi/browsecourses etsi koulutus hakusanalla: lämpö) tai sähköpostitse eija.latosuo[at]sakky.fi tai puhelimitse 044 785 837

MARRASKUU

PIENTALOJEN AUTOMAATIOJÄRJESTELMÄT HYBRIDIJÄRJESTELMISSÄ KOULUTUS (1 pv) 19.11.2014

- Ouman automaatiojärjestelmät
- Fidelix automaatiojärjestelmät

Sitovat ilmoittautumiset 12.11.2014 mennessä sähköisesti: https://wilma.sakky.fi/browsecourses (etsi koulutus hakusanalla: pientalo) tai sähköpostitse Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. tai puhelimitse 044 785 8377.

Tervetuloa mukaan koulutuksiin!

 

Energiatekniikan uutiskirjeet

Energiatekniikan uutiskirjeissä kerrotaan Savonian Varkauden kampuksen energiatekniikan koulutuksen, tki- ja projektitoiminnan ajankohtaisista asioista.

Uutiskirjeisiin.

Pätevöitymiskoulutusta nykyaikaisessa oppimisympäristössä

Savon ammatti- ja aikuisopiston "Uusiutuvien energioiden koulutusten ja osaamisen kehittäminen Pohjois-Savossa" -projektin tavoitteena on kehittää ja toteuttaa yrityslähtöisiä uusiutuvien energioiden koulutuksia.

Koulutuksia kehitetään ja pilotoidaan uusiutuvia energialähteitä hyödyntävien järjestelmien hankintaan, valintaan, asennukseen, käyttöön ja huoltoon liittyen. Nämä koulutukset suunnataan asentajille, suunnittelijoille, asiantuntijoille, rakennuttajille, viranomaisille, urakoitsijoille ja isännöitsijöille, jotta koulutusten kautta energia-alan yritysten osaaminen ja kilpailukyky kehittyvät uusiutuvien energioiden alueella.

Savon ammatti- ja aikuisopisto järjestää uudessa Toivalan energialaboratoriossa vuoden 2014 aikana hankkeen toteutuksena seuraavat koulutukset:

Maalämpökaivon mitoitus ja mittausmenetelmät (2 pv) 27.-28.3.2014

Aurinkolämpöjärjestelmien pätevöitymiskoulutus (2 pv) 11.-12.6.2014

Aurinkosähköjärjestelmien pätevöitymiskoulutus (2 pv) 18.-19.6.2014

Lämpöpumppuasentajan EU-CERT sertifiointikoulutus ja kylmäpätevyyskoulutus alle 3kg

Pientalojen automaatiojärjestelmät hybridijärjestelmissä koulutus (1 pv) marraskuussa 2014

Tarkemmat sisällöt, aikataulut, ilmoittautumisohjeet ja hintatiedot esitteestä.

Lisätietoja koulutusten sisällöstä antaa: Janne Happonen, p. 044 785 3488 Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Energia-alan osaajat -lehti

Varkauden energia-alan osaajat -lehti sähköisenä

Seuraa Twitterissä

Energiatutkimuskeskuksen rakentamista voit seurata nyt Twitteristäkin.

Blogi "Energiatutkimuskeskusta luomassa"

Blogissa kerrotaan Varkauden kampukselle rakentuvan energiatutkimuskeskuksen etenemisestä. Suunnittelusta, hankinnoista, päätösten valmistelusta ja  rakentamisesta.

feed-image RSS