Energiatutkimuskeskusta luomassa

Projektipäällikön katsaus rakennuttamisen ja laitteistojen suunnittelun etenemiseen

jukka huttunenTammikuu ei ole ollut hiljaiseloa vaan projektissa on työskennelty tiiviisti. Aluksi kuitenkin täsmennän hieman energiatutkimuskeskuksen hallin rakennuttamisen aikataulua. Hallin rakennuttaminen on rakennusluvan hakuvaiheessa. Perustiedot rakennuksesta toimitettiin rakennussuunnittelijoille ja alustavat kuvat ovat jo olemassa, jonka jälkeen lvi- ja sähkösuunnittelijat pääsivät kunnolla työn touhuun. Lvi- ja sähkösuunnittelun jälkeen rakentaminen on menossa kilpailutukseen näillä näkymin tämän kuun loppupuolella. Muutaman viikon kuluttua pitäisi kasassa olla sellaiset dokumentit, joilla oikeasti kilpailutus voidaan tehdä. Kilpailutuksen hoitaa Keski-Savon Teollisuuskylä, jonka Savonia valitsi syksyllä vastaamaan rakennuttamisesta. Jos nyt asetetuista etapeista ei missään vaiheessa myöhästytä, pitäisi rakennuksen olla syyskuun lopussa valmis ja ehkä elokuun alussa laitteita olisi jo sijoitettavissa sateensuojaan rakennukseen.

Muilta osin eteneminen näyttää siltä, että Entek EAKR –hankkeelle menevistä venttiileistä ja instrumenteista saadaan hankintapäätökset helmikuulla. INPYRE-hankkeelle menevät polttoaineen syöttöjärjestelmät ovat lähdössä kilpailutukseen sekä piakkoin perään myös pyrolyysiöljyjärjestelmä. Kattila on vielä hankinnan puolesta kovasti kesken, sillä vaatimuksia ei ole vielä riittävästi kasassa ja kattilaan vaikuttaa muiden laitteistojen kilpailutusten myötä selviävät speksit. Sähköntuotantolaitteistojen puolella tilanne on jäänyt odottamaan Lappeenrannan teknillisen yliopiston kannanottoja asiaan. Varkauden toimintojen osalta LUT:lla on käynnissä tutkimusjohtajan hakeminen.

Muun työn osalta  työ on tällä hetkellä keskittynyt tutkimuskeskuksen mallinnuksiin. Kun rakennuksen layout muuttui hienoisesti rakennesuunnittelun osalta, pitäisi uuteen pohjaan saada mahdutettua kulkusillat ja putket järkevästi. Kunhan layout ja laitepuoli saadaan nyt lyötyä lukkoon, niin pikkuhiljaa mekaniikkasuunnittelu alkaisi olla kasassa. Etupesän osalta kuvat ovat kuitenkin harmillisen paljon myöhässä. Ne pitäisi saada liikkeelle budjettikyselyihin, muuten saattaa tulla ongelmia valmistuttamisen ja varsinkin muurausten osalta, koska kesä on kattilamuurauksia tekevillä yrityksillä todella kiireistä aikaa. Toki runkorakenteet pitäisi myös saada kunnolla selville, jotta myös niiden osalta päästäisiin kilpailutukset käynnistämään. Vielä on kuitenkin yhtä ja toista monenmoista avointa asiaa, jotta runkorakenteet saadaan viimeisteltyä loppuun.

Vielä melko lailla nykäisemättä laitoksen osalta ovat automaatiopuoli sekä sähkö- ja automaatiosuunnittelu, joissa on vielä paljon tekemistä. Automaatiokuvauksia on nyt kasassa, mutta niissä vielä piisaa päivittämistä. Samaten oheisjärjestelmien hankinnassa on paljon puuhaa, kuten puhaltimien hankinta, venttiilien ja instrumenttien lisähankinnat sekä mm. suodinhankinnat, joten niiden osalta eteen saattaa vielä tulla yhtä ja toista.

Tässä vaiheessa mennään energiatutkimuskeskuksen osalta nyt, mutta toivottavasti hankittujen järjestelmien lista on jo huomattavasti pidempi kuun loppuun mennessä.

Lisätietoja: projektipäällikkö Jukka Huttunen, puh. 044 785 5765, jukka.huttunen[at]savonia.fi.

Add your comment

Your name:
Subject:
Comment:
 

Instagram