Energiatutkimuskeskusta luomassa

Kriittiset hetket hankinnoissa

Projektilla on nyt kriittiset hetket hankinnoissa meneillään. Aikataulun mukaan hankintojen tulee olla pääosin tilauksessa kesäkuussa. Paljon on jo saatu aikaiseksi ja vielä ehditään ennen juhannusta ja alkavia kesälomia.

KaivonporausTutkimushallin rakentaminen alkoi toukokuun alussa maarakennustöillä. Kesäkuun alussa kävivät Rototecin miehet jo poraamassa kaksi 145 metriä syvää maalämpökaivoa. Maalämpöjärjestelmän avulla on tarkoitus tutkia lämpökaivojen käyttäytymistä siten, että ajetaan lämpö kaivosta toiseen tai kattiloilla tuotettu lämpö ajetaan maahan ja tutkitaan lämmön varastoitavuutta maahan. Lämpökaivot tulevat sisältämään valokuitukaapelit, joiden kautta saadaan paljon informaatiota lämpökaivojen käyttäytymisestä ja lämpötiloista eri syvyyksissä. Siihen käytämme jo pari vuotta sitten hankittua laserkuitumittauslaitetta. Tutkimushalli tullaan luovuttamaan rakentajan toimesta meille heti lokakuun alussa, jonka jälkeen pääsemme asentamaan laitteita paikoilleen. (Kuvassa projektipäällikkö Jukka Huttunen ja porauslaitteet.)

Toukokuun aikana on saapunut venttiileitä useissa erissä muutamia tuhansia kiloja. Lisäksi lämpötila-, paine- ja virtausmittareita, joista osa on saapunut hienosti sovitussa aikataulussa ja osaa on joutunut odottelemaan ja kyselemään perään useamman kerran. Hiukan on tullut kiinnitettyä huomiota taas siihen, että varsinkin isot toimittajat jättävät helposti tällaisen pienemmän erän tilaajan toimitukset toissijaiseksi ja palvelevat ehkä niitä suurasiakkaitaan sitten paremmin. Lisäksi meille on tullut IBC-kontteja, joista toisessa tullaan säilyttämään pyrolyysiöljyä ja toisessa muita polttoaineita. Myös muun muassa sekoitin on tullut hankittua sekä erilaisia puhaltimia leijupetikattilaympäristöön.

Isoja hankintoja projektin mittakaavassa ovat olleet polttoaineensyöttöjärjestelmä, josta aiemmin hiukan kirjoitin blogissa, ja leijupetikattilan valmistaminen. Polttoaineensyöttöjärjestelmä jakautui kahden toimittajan kesken (Ferroplan Oy ja MJ-Compitec Oy) ja se tullaan asentamaan marraskuussa. Leijupetikattila, joka vielä hankintana odottaa valitusajan päättymistä, koostuu neljästä eri segmentistä ja takavedosta.

Kilpailutukseen lähtee jätelämpökattila, jonka speksaamisessa on erityisistä toiveista johtuen mennyt aikaa ihan riittävästi. Myös leijupedin runkorakenteet ovat lähdössä kilpailutukseen samaan aikaan. Runkorakenteiden hankinta on kriittinen aikataulussa, sillä sen tiedot saadaan viimeisenä, mutta toisaalta niiden pitäisi olla ensimmäisenä pystyssä.

Projektin tulisi hankintojen ja asennusten osalta olla päätöksessään joulukuun lopussa. Elämme kriittisiä hetkiä, mutta projektitiimimme uskoo, että aikataulu ei veny ja laitteet on asennettu paikoilleen vuoden loppuun mennessä.

Halli 120614

Rakennustyömaa näytti 12.6. tältä. Pystyyn on noussut jo teräsrakenteita.

Add your comment

Your name:
Subject:
Comment:
 

Instagram